jueves, 5 de diciembre de 2019



EL  200è DE LA INAUGURACIÓ DEL MUSEU DEL PRADO


El museu està a Madrid,Espanya i és un dels més importants del món.
L'edifici que avui serveix de seu a el Museu Nacional d'el Prat va ser dissenyat per l'arquitecte Juan de Villanueva en 1785, com a Gabinet de Ciències Naturals, per ordre de Carles III.
A vegades, quan ets turista, no pots dedicar un dia sencer a el museu, però et mors de ganes de veure les seves joies. Doncs el Prat proposa una selecció de 15 obres mestres per a qui vulgui recórrer només durant una hora. Són les que considera les seves imprescindibles, tenint en compte que exposa 1.713 obres (i posseeix al voltant de 8.000), segons confirma el museu a Verne.

Resultado de imagen de museo del prado

1. La Crucifixió, Juan de Flandes (1509-1519). sala 057

2. El cavaller de la mà al pit, El Greco (Cap a 1580): Sala 008B

3. Las Meninas, Diego Velázquez, (1656). sala 012

4. El somni de Jacob, Josep de Ribera (1639). sala 009

5. Els afusellaments, Francisco de Goya (1814). sala 064

6. L'anunciació, Fra Angelico (1425-1426). sala 56B

7. El cardenal, Rafael (1510-1511). sala 049

8. Carles V a la Batalla de Mühlberg, Tiziano (1548). sala 027

9. La Immaculada Concepció, Giambattista Tiepolo (1767-1769). sala 019

10. El davallament, Rogier van der Weyden (1443). sala 058

11. Tríptic de jardí de les delícies, del Bosch (1490-1500). sala 056A

12. Les tres gràcies, Rubbens (1630-1635). sala 029

13. Autoretrat, Alberto Durero (1498). sala 055B

14. Judit en el banquet d'Holofernes (abans Artemisa), Rembrandt (1634). sala 076

15. Orestes i Pílades o Grup de Sant Ildefons, Escola de Pasiteles (Any 10 a.C). sala 071




jueves, 21 de noviembre de 2019

     
101 DE LA FI DE LA I GUERRA MUNDIAL


Va començar quan el 28 de juny de 1914, quan va caure assassinat l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria, hereu de l'tron de l'Imperi austrohongarès, en mans de Gavrilo Princip, un nacionalista serbi. El succés va portar a Àustria-Hongria a donar un ultimàtum a el regne de Sèrbia, el que va desencadenar una crisi diplomàtica en què es van activar totes les aliances militars que s'havien format en les dècades anteriors.
En la primera Guerra Mundial van Participar aquets 9 països:
Alemanya - Austría - Gran Bretanya - França - Bélgica - Russia - Yugoeslavia - Japó - Polonia
Resultado de imagen de I guerrA MUNDIAL
Després de la fi de la guerra, quatre grans imperis van deixar d'existir: l'alemany, el rus, l'austrohongarès i l'otomà. Els Estats successors dels dos primers van perdre una part important dels seus antics territoris, mentre que els dos últims es van desmantellar. El mapa d'Europa i les seves fronteres van canviar per complet i diverses nacions es van independitzar o es van crear. A la calor de la Primera Guerra Mundial es va forjar la Revolució russa, que va concloure amb la creació del primer Estat en la història autodenominat socialista: la Unió Soviètica.La Primera Guerra Mundial va finalitzar el 28 de juny de 1919, amb el Tractat de Versalles. Va perdre l'Imperi Alemany el cual va haber de pagar una indemnisació la cual va acabar de pagarla en el 2010.
Les classes mitjanes van sortir empobrides del conflicte, en tant que van sorgir noves fortunes relacionades amb la producció d'armes i l'especulació de queviures. Les masses obreres van patir una important pèrdua de poder adquisitiu dels seus salaris a causa de la inflació i van ser protagonistes d'una intensa agitació laboral, concretada en una onada de vagues que es van fer ressò de la revolució bolxevic russa. La dona es incorporar en el sistema productiu.

Espero que us agradi l´entrada d´aquesta setmana.

jueves, 14 de noviembre de 2019


9 DE NOVEMBRE...

DIA MUNDIAL DE L´INVENTOR 

Resultado de imagen de primera  tv

TelevisióVa ser creada per John Logie Baird, un inventor britànic,qui va recuperar el 1926, concretament el 26 de gener, aquest sistema ideat anys enrere i va donar lloc a la primera experiència televisiva real.John Logie Baird confiava en la transmissió d'imatges per ones.Aquest sempre va creure en la possibilitat de transmetre imatges per ones, igual que feia la ràdio.



Resultado de imagen de primera moto del mundo
Moto: Va ser creada per l'inventor nord-americà Sylvester Howard Roper , que l'any 1867 va inventar un motor de cilindres que funcionava a vapor i el va incorporar a una bicicleta. Sens dubte aquesta és la que es pot considerar la primera motocicleta de la història. Aquestes primeres motocicletes utilitzaben carbó com a combustible.


Resultado de imagen de creador nevera
Nevera: Al 1804, Oliver Evans va crear el disseny d'un refrigerador però no va ser construït o almenys, no va aparèixer en públic fins a 1834. L'últim personatge important en el desenvolupament dels frigorífics va ser l'alemany Carl von Linden, que ja a la fi de segle XIX va establir les bases per a una producció industrialitzada en la centúria següent. Tot i així, les neveres van donar molts problemes al llarg de segle XX. A el principi perquè empraven com a refrigerants gasos tòxics que van provocar alguns accidents. Després, perquè van ser substituïts per clorofluorocarbonis (CFC) i es va veure que suposaven una amenaça per a la capa d'ozó. Avui dia es fan servir altres productes químics molt més segurs i eficients en quantitats mínimes.


Resultado de imagen de primer  proyector
Projector: Va ser creat per Thomas Edison, va ser el primer aparell que permetia veure imatges en moviment: el kinetoscopi. El 31 d'agost de 1897, fa 119 anys, Edison patentava aquest invent que sustentaria les bases dels futurs projectors de cinema. 
Resultado de imagen de quien fue el creador del estuche
Estoig: Fue creado en 1896 por Georges Vuitton en homenaje a su padre, el fundador de la maison, fallecido cuatro años antes. La historia en un estuche. El estampado Monogram de la marca Louis Vuitton es uno de los logotipos más conocidos del mundo. Compuesto por una L y una V superpuestas y dos flores de cuatro hojas.

LLEGIR Mercè Rodoreda Mercè Rodoreda i Gurguí (Barcelona 10 d'octubre de 1908 - Girona, 13 d abril de 1983) va ser una escriptora...